Wskaźniki i stawki » Opłaty » Opłaty związane z badaniem jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
Drukuj
Opłaty za przeprowadzenie oceny jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dokonywanej na wniosek przedsiębiorcy
Obowiązuje: od 2009-03-21
Podstawa prawna:
  • Art. 1 - Dz.U.2015.2328  

Opłaty za przeprowadzenie oceny jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych dokonywanej na wniosek przedsiębiorcy

Ocena jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych dokonywana jest na wniosek zainteresowanego przedsiębiorcy. Polega ona na sprawdzeniu, czy artykuły rolno-spożywcze spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania dotyczące tych artykułów, jeżeli ich spełnienie zostało zadeklarowane przez producenta.

Po dokonaniu oceny wojewódzki inspektor wydaje świadectwo jakości handlowej.

Za dokonanie czynności związanych z oceną, za przeprowadzenie badań laboratoryjnych i wydanie świadectwa jakości handlowej pobiera się opłaty. W przypadku artykułów rolno-spożywczych przewożonych jednym środkiem transportu, w jednej ładowni lub w jednym kontenerze opłatę pobiera się za jedno świadectwo jakości handlowej oraz za jedną ocenę.

Określa się stawki opłat za:

1) dojazd do miejsca dokonania oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości:

a) 8,40 zł - jeżeli odległość wynosi do 10 km,

b) 21,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 10 km do 50 km,

c) 63,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 50 km do 100 km,

d) 104,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 100 km do 150 km,

e) 146,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 150 km do 200 km,

f) 167,00 zł - jeżeli odległość wynosi powyżej 200 km;

2) czynności związane z dokonaniem oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego, w tym:

a) pobranie próbki do badań laboratoryjnych - w wysokości 36,00 zł,

b) badanie organoleptyczne przeprowadzone:

- w miejscu oceny jakości handlowej artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł,

- w laboratorium analitycznym - w wysokości 32,00 zł,

c) ocenę dokumentów - w wysokości 28,00 zł,

d) wysłanie próbki do badań - w wysokości 100% kosztów wysłania próbki do badań,

e) ocenę klasyfikacji mięsności jednej tuszy:

- wieprzowej - w wysokości 3,70 zł,

- wołowej - w wysokości 7,50 zł,

f) ocenę procesu technologicznego, warunków produkcji, składowania oraz transportu artykułu rolno-spożywczego - w wysokości 28,00 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy,

g) ocenę zgodności ze specyfikacją procesu produkcji artykułu rolno-spożywczego, który posiada zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenie geograficzne, chronioną nazwę pochodzenia lub gwarantowaną tradycyjną specjalność - w zależności od czasu przeprowadzenia oceny - w wysokości 40 zł za każdą rozpoczętą godzinę pracy;

3) badania laboratoryjne - w wysokości określonej w poniższej tabeli;

4) wydanie świadectwa jakości handlowej - w wysokości 9,00 zł.

STAWKI OPŁAT ZA PRZEPROWADZENIE BADAŃ LABORATORYJNYCH

w załączniku do rozporządzenia

Podstawa prawna: rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2015 r. w sprawie stawek opłat za dojazd do miejsca oceny, czynności związane z dokonaniem oceny, badania laboratoryjne i wydawanie świadectw jakości handlowej oraz sposobu i terminu wnoszenia tych opłat.

 
Źródło: IFK Platforma Księgowych Copyright © 2024 INFOR PL S.A. Wszelkie prawa zastrzeżone.